Ana Sayfa
Duyurular
Sakarya Üniversitesi, Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi 2025’e Katıldı
Sakarya Üniversitesi, Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi 2025’e Katıldı

Sakarya Üniversitesi, Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi 2025’e Katıldı

Sakarya Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Times Higher Education (THE) iş birliğinde 16-19 Haziran 2025 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi 2025’e katılım sağladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve THE iş birliğiyle bu yıl ilk kez Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirve kapsamında, 2025 yılı Etki Sıralamaları (THE Impact Rankings) sonuçları da kamuoyu ile paylaşıldı. Açıklanan sıralama sonuçlarına göre Sakarya Üniversitesi, sürdürülebilirlik alanındaki yükselişini sürdürerek küresel düzeydeki konumunu daha da güçlendirdi.

Zirve kapsamında, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve birçok üniversite rektörü ile birlikte ikinci gün oturumlarında yer aldı. Etkinlikte ayrıca, Sakarya Üniversitesi adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özer Köseoğlu, Toplumsal Katkı ve Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü, Uluslararası Ofis/Erasmus+ Program Koordinatörlüğü ile Araştırma Dekanlığı temsilcileri hazır bulundu. Üniversitenin sürdürülebilirlik, uluslararasılaşma ve araştırma alanlarındaki çalışmaları tanıtılarak çeşitli yükseköğretim kurumlarıyla iş birlikleri geliştirildi.

Sakarya Üniversitesi tarafından açılan tanıtım standı, zirve katılımcılarından yoğun ilgi gördü.

Zirvenin resmi açılış töreni İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Açılışta konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, doğal kaynakların tükenmesi, çevre sorunları, göç, su kıtlığı, savaş ve afetlerin yol açtığı insani krizlerin artık münferit değil küresel sorunlar haline geldiğini vurgulayarak, yükseköğretimin bu sorunların çözümünde merkezi rol oynaması gerektiğine dikkat çekti. Özvar, “Çevresel bozulma, sosyal adaletsizlik ve küresel istikrarsızlık çağında, kolektif bilgi ve uyumlu eylem her zamankinden daha önemlidir” ifadelerini kullandı. Kongrenin sürdürülebilirlik konusunda ortak anlayış oluşturulmasına ve pratik çözümlerin geliştirilmesine katkı sağladığını belirtti.

Türkiye’nin yükseköğretim alanındaki gelişmelerine de değinen Özvar, uluslararasılaşmanın öncelikli stratejik hedeflerden biri olduğunu belirtti. Türkiye’nin uluslararası öğrenci kabulünde dünya sıralamasında ilk 10’da yer aldığını ve üniversiteleri yabancı araştırmacılar için cazip merkezler haline getirmeyi hedeflediklerini aktardı. Ayrıca sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşümün Türk yükseköğretimi için öncelik taşıdığını ifade ederek, kampüslerin çevre bilinciyle şekillendiğini ve öğrencilerin küresel sürdürülebilirlik sorunlarına hazırlandığını söyledi. Sıfır Atık Projesi ve YÖK’ün Sürdürülebilir ve İklim Dostu Kampüs Projesi ile bu alanda somut adımlar attıklarını paylaştı.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamza Al ise, üniversitelerin artık sadece akademik bilgi üretmekle kalmayıp, toplumsal sorumluluklar üstlenmesi gerektiğini vurguladı. SAÜ’nün dijitalleşme, sürdürülebilir kampüs uygulamaları ve uluslararasılaşma alanlarında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirten Al, Sıfır Atık Hareketi’ne aktif destek verdiklerini ve akademik değişim ile ortak araştırmalarla küresel yükseköğretim ağına entegrasyon çalışmalarını sürdürdüklerini dile getirdi.

Etkinlik boyunca yürütülen faaliyetlerle Sakarya Üniversitesi, yükseköğretim alanında sürdürülebilirliğe olan bağlılığını ve topluma değer katma hedefini bir kez daha ortaya koydu.